Misiunea Facultății

Misiunea Facultății REI este de a asigura nivelul de excelență a calității în învățământul superior, perpetuând tradițiile de promovare a performanței în pregătirea academică. Din această perspectivă Facultatea își asumă un rol distinct în pregătirea viitorilor specialiști, încurajând cercetarea științifică în spiritul progresului de cunoaștere.

Facultatea REI își propune să  contribuie la internaționalizarea programelor de studii, prin preocuparea permanentă pentru aprofundarea, modernizarea, contextualizarea acestora în acord cu dinamica accelerată a societății globale.

Valorile pe care ne bazăm în îndeplinirea misiunii sunt: profesionalismul, performanța responsabilitatea, creativitatea, continuitatea, transparența calitatea și etica în procesul educațional în desfășurarea activităților științifico-didactice pentru toți membrii facultății.

Obiectivele facultății:
  • Pregătirea specialiștilor de înaltă calificare în domeniul relațiilor economice internaționale și integrării europene la Ciclul I (Licență) și Ciclul II (Masterat);
  • Studierea aprofundată a două limbi moderne de afaceri;
  • Valorificarea potențialului personalului didactic prin participarea la realizarea programelor de cercetare științifice și /sau proiecte internaționale;
  • Dezvoltarea parteneriatelor cu instituții de învățământ superior din țară și din străinătate, cu mediul de afaceri, organizații și instituții naționale și internaționale.

Facultatea REI urmărește atât scopul de a transmite viitorilor specialiști în REI un anumit volum de cunoștințe, cât și cel de a educa personalități creative și curajoase, care știu cum să devină influente, bogate și de folos țării. Facultatea REI a ASEM este o facultate cu tradiție și recunoaștere în spațiul universitar din republică, ce oferă studenților programe de studiu de calitate.

Este prima Facultate din Republica Moldova, care a început să pregătească specialiști în domeniul relațiilor economice internaționale, acumulând în această privință cea mai bogată experiență.

Problemele globale din domeniul economiei naționale și mondiale îți trezesc interesul.

Vrei să știi care sunt premisele unei recesiuni economice și ciclul de viață a acesteia, sau de ce într-o lume a unei ascensiuni economice la nivel mondial, jumătate din populația globului trăiește sub linia sărăciei, sau ce condiționează fluctuațiile continue pe piața financiară?

Cursurile din cadrul ciclului Licență a facultății REI îți vor oferi răspunsuri pentru multe  întrebări din domeniul economiei care par a fi foarte complexe și de analizat. Pe parcursul acestor trei ani universitari, vei acumula capacități analitice și de rezolvare a problemelor, care ar fi fost irealizabile în alte circumstanțe.

Programul de studii „Economie Mondială și Relații Economice Internaționale” este destinat formării specialiștilor în domeniul Economiei Mondiale și Relațiilor Economice Internaționale, capabili să se adapteze la exigențele și schimbările dinamice ale mediului economic național și internațional.

Specialistul în domeniul Economie mondială şi relaţii economice internaţionale, asigură buna desfăşurare a activităţilor entitităților la nivel național și internațional, punându-se accent deosebit pe activitatea economică externă asigurând:

  • cercetarea conjuncturii pieței interne și externe;
  • identificarea tendințelor în dezvoltarea economiei mondiale și realțiilor economice internaționale;
  • planificarea strategică a activității entității la nivel național și internațional;
  • organizarea și gestionarea eficientă activității economice  entității la nivel național și internațional;
  • derularea operațiunilor comerciale internaționale respectând procedurile vamale; 
  • aplicarea tehnicilor de comerț exterior;
  • negocierea comercială și contractarea internațională;
  • evaluarea rezultatelor activității economice a entității la nivel național și internațional;
  • elaborarea strategiilor de cooperare economică internațională.

La finalizarea programului, absolvenții obțin competențe de organizare și gestionare a activității economice externe a companiilor, structurilor departamentale sau ministeriale, dar și abilitățide coordonare a activității de internaționalizare a companiilor autohtone, de gestionare a resurselor umane, materiale și financiare în cadrul întreprinderilor și a instituțiilor cu activitate externă, de negociere a acordurilor și contractelor cu parteneri din străinătate.